Mléko starců
100% přírodní...
100% přírodní...
100% přírodní...
100% přírodní...
100% přírodní...
100% přírodní...
Burčák - mléko starců.
Burčák - mléko starců.
Je to asi osm roků, co jsem s kočárkem procházel svým novým bydlištěm - čtvrtí, do které jsem se přistěhoval. V jedné ulici jsem narazil na ordinérní vinotéku. Jsa nový a nezkušený jsem do vinotéky vlezl a od dvou čarodějnic koupil PETku burčáku. 500 metrů od "vinotéky" se mi v hlavě rozležely pohledy, které si mezi sebou babizny vyměňovaly během prodeje "burčáku". Otevřel jsem uzávěr PETky a přičichl si. Zkusím popsat ten smrad. Toxický odér jablkového kompotu, do kterého někdo přilil trošku nafty. "Burčák" jsem vylil a do špeluňky u dvou ježibab už nikdy v životě nevkročím. Proč na to vzpomínám?
Tento týden mi další dva chytráci oznámili, že k burčáku se nečichá. Jeden z nich měl výraz agenta jejího veličenstva s povolením zabíjet. Druhý se tvářil, jakoby mi sděloval tajemství templářů. S kamennými výrazy v obličejích, nezávisle na sobě, zvěstovali ono VELEDŮLEŽITÉ pravidlo vinařů, že k burčáku se nečichá...
Škoda, že ještě nemáme stroje času a nemůžu se vrátit do minulosti pro ten utrejch, který jsem před osmi lety vylil do kanálu. Počastoval bych ty dva hloupé sommeliery i internetové trolly, kteří mi tady píšou, že k burčáku se nečichá.
PS: Kvalitu burčáku určujeme čtyřmi smysly a jedním z nich je ČICH!
PS2: K burčáku se nečichá, s burčákem se neťuká, ale PET láhve žádný vinař neřeší. To mezi pivaři jsou agenti jejího veličenstva, kteří by PETku nebo plastový kelímek s pivem bez slitování zastřelili.
Je to asi osm roků, co jsem s kočárkem procházel svým novým bydlištěm - čtvrtí, do které jsem se přistěhoval. V jedné ulici jsem narazil na ordinérní vinotéku. Jsa nový a nezkušený jsem do vinotéky vlezl a od dvou čarodějnic koupil PETku burčáku. 500 metrů od "vinotéky" se mi v hlavě rozležely pohledy, které si mezi sebou babizny vyměňovaly během prodeje "burčáku". Otevřel jsem uzávěr PETky a přičichl si. Zkusím popsat ten smrad. Toxický odér jablkového kompotu, do kterého někdo přilil trošku nafty. "Burčák" jsem vylil a do špeluňky u dvou ježibab už nikdy v životě nevkročím. Proč na to vzpomínám?
Tento týden mi další dva chytráci oznámili, že k burčáku se nečichá. Jeden z nich měl výraz agenta jejího veličenstva s povolením zabíjet. Druhý se tvářil, jakoby mi sděloval tajemství templářů. S kamennými výrazy v obličejích, nezávisle na sobě, zvěstovali ono VELEDŮLEŽITÉ pravidlo vinařů, že k burčáku se nečichá...
Škoda, že ještě nemáme stroje času a nemůžu se vrátit do minulosti pro ten utrejch, který jsem před osmi lety vylil do kanálu. Počastoval bych ty dva hloupé sommeliery i internetové trolly, kteří mi tady píšou, že k burčáku se nečichá.
PS: Kvalitu burčáku určujeme čtyřmi smysly a jedním z nich je ČICH!
PS2: K burčáku se nečichá, s burčákem se neťuká, ale PET láhve žádný vinař neřeší. To mezi pivaři jsou agenti jejího veličenstva, kteří by PETku nebo plastový kelímek s pivem bez slitování zastřelili.
Burčák - mléko starců. Děti - koření života.
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák z hroznů odrůdy Svatovavřinecké.
Růžový burčák z hroznů odrůdy Svatovavřinecké. Věnec z korkových špuntů je práce manželky.
Burčák z hroznů odrůdy  Müller Thurgau - K princeznám se nečuchá, zato k burčáku budu čuchat do konce svých dní...
Burčák z hroznů odrůdy  Müller Thurgau - K princeznám se nečuchá, zato k burčáku budu čuchat do konce svých dní...
Burčák z hroznů odrůdy  Müller Thurgau - K princeznám se nečuchá, zato k burčáku budu čuchat do konce svých dní...
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Růžový burčák odrůdy Zweigeltrebe, vinařství Tesařík, Prušánky. - Zweigeltrebe (zkratka Zw, název dle VIVC Zweigeltrebe Blau) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Odrůdu vyšlechtil Fritz Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
Borůvčák
Mlad​é červené víno z lesních borůvek.
Je sladké, jako byste trhali borůvky přímo z keře.
Přitvrd​ili jsme a nyní má borůvčák 11,5 % alkoholu! 

Víno naší vlastní receptury vyrábíme z borůvek, které před kvašením prošly mrazem. Díky tomu má víno vyšší cukernatost i výraznější chuť. Červené borůvkové víno chutná jemně a sladkokysele.​ Obejde se bez jakýkoliv barviv, konzervantů a aromat.

Léči​vé účinky borůvek
Drobn​é borůvky jsou jako obří lékárna! Obsahují spoustu vitamínu C na posílení iminuty a podporu regenerace. Zlepšují vidění a působí proti očním chorobám, jako je šeroslepost nebo zákaly. Borůvky také pomáhají při průjmu, střevním obtížím a otravám z jídla. Detoxikují a působí močopudně, mimo jiné pěkně popohánějí ledviny a lymfatický systém. Zlepšují i prokrvení těla, takže studené nohy se zahřejí zevnitř. Fialové plody také snižují cholesterol, krevní tlak a krevní cukr. Říká se, že borůvky působí jako prevence rakoviny. To zní jako superpotravin​a!
www.rybiza​k.cz
Borůvčák
Mlad​é červené víno z lesních borůvek.
Je sladké, jako byste trhali borůvky přímo z keře.
Přitvrd​ili jsme a nyní má borůvčák 11,5 % alkoholu! 

Víno naší vlastní receptury vyrábíme z borůvek, které před kvašením prošly mrazem. Díky tomu má víno vyšší cukernatost i výraznější chuť. Červené borůvkové víno chutná jemně a sladkokysele.​ Obejde se bez jakýkoliv barviv, konzervantů a aromat.

Léči​vé účinky borůvek
Drobn​é borůvky jsou jako obří lékárna! Obsahují spoustu vitamínu C na posílení iminuty a podporu regenerace. Zlepšují vidění a působí proti očním chorobám, jako je šeroslepost nebo zákaly. Borůvky také pomáhají při průjmu, střevním obtížím a otravám z jídla. Detoxikují a působí močopudně, mimo jiné pěkně popohánějí ledviny a lymfatický systém. Zlepšují i prokrvení těla, takže studené nohy se zahřejí zevnitř. Fialové plody také snižují cholesterol, krevní tlak a krevní cukr. Říká se, že borůvky působí jako prevence rakoviny. To zní jako superpotravin​a!
www.rybiza​k.cz
Borůvčák
Mlad​é červené víno z lesních borůvek.
Je sladké, jako byste trhali borůvky přímo z keře.
Přitvrd​ili jsme a nyní má borůvčák 11,5 % alkoholu! 

Víno naší vlastní receptury vyrábíme z borůvek, které před kvašením prošly mrazem. Díky tomu má víno vyšší cukernatost i výraznější chuť. Červené borůvkové víno chutná jemně a sladkokysele.​ Obejde se bez jakýkoliv barviv, konzervantů a aromat.

Léči​vé účinky borůvek
Drobn​é borůvky jsou jako obří lékárna! Obsahují spoustu vitamínu C na posílení iminuty a podporu regenerace. Zlepšují vidění a působí proti očním chorobám, jako je šeroslepost nebo zákaly. Borůvky také pomáhají při průjmu, střevním obtížím a otravám z jídla. Detoxikují a působí močopudně, mimo jiné pěkně popohánějí ledviny a lymfatický systém. Zlepšují i prokrvení těla, takže studené nohy se zahřejí zevnitř. Fialové plody také snižují cholesterol, krevní tlak a krevní cukr. Říká se, že borůvky působí jako prevence rakoviny. To zní jako superpotravin​a!
www.rybiza​k.cz
Víno s chmelem a sladem, Pavlovín-Velké Pavlovice
Víno s chmelem a sladem, Pavlovín-Velké Pavlovice
Víno s chmelem a sladem, Pavlovín-Velké Pavlovice
Víno s chmelem a sladem, Pavlovín-Velké Pavlovice
Nachmelené Chardonnay - Víno 54 %, sladový výtažek Pale Ale 5 %, Alk. 6 % obj. VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice  speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.

Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut

Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele 
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím 
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem 
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne.
Nachmelené Chardonnay - Víno 54 %, sladový výtažek Pale Ale 5 %, Alk. 6 % obj. VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice  speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.

Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut

Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele 
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím 
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem 
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne.
Nachmelené 54% vína, 6% alk. se slad. výtažkem  5%, chmel. peletama 0,2%, chmel. extrakt 0,015%.  VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice  speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.
Nachmelené 54% vína, 6% alk. se slad. výtažkem  5%, chmel. peletama 0,2%, chmel. extrakt 0,015%.  VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice  speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.
Nachmelené Chardonnay - Víno 54 %, sladový výtažek Pale Ale 5 %, Alk. 6 % obj. VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.
Nachmelené Chardonnay - Víno 54 %, sladový výtažek Pale Ale 5 %, Alk. 6 % obj. VINIUM Velké Pavlovice.
Pro milovníky piva a vína vznikl ve Vinium Velké Pavlovice speciální nápoj, který spojuje svěží ovocnou chuť vína s lahodnými jemně nahořklými tóny chmele a medovou dochutí sladu Pale Ale.
Pivní punč z Pivovaru na zelené louce  v Havířově (PHM), Vánoční trhy Fryštát.
Chlebový kvas nepatří dnes v naší zemi mezi nejznámější nápoje. Velmi malou renesanci zažívá díky boomu tzv. ruských obchodů, ale většina české populace ho ještě nikdy neochutnala. Je to přitom docela škoda, tento prastarý nápoj je totiž docela chutný a navíc má i celkem pozitivní účinky na zdraví.
Tradice pití různých nápojů z chleba, mouky a cukrů vznikla už  ve starověkém Egyptě. Ale skutečný chlebový kvas je poprvé zmíněn v starých ruských kronikách na konci desátého století. Z východu se rozšířil do Evropy, kde získal jistou popularitu, která ale nikdy nebyla srovnatelná s jeho oblibou na Ukrajině či v Rusku. Tam se stal dokonce národním nápojem, od dob Petra Velikého byl milován všemi společenskými třídami. A dá se říci, že je tomu tak až do dnešních dnů.
Chlebový kvas převážně vzniká kvašením celozrnného nebo žitného chleba, případně se vyrábí od základu z mouky.  Má malé množství alkoholu, vše záleží na druhu a várce. Je považován za nealkoholický nápoj. Má vysoký obsah vitamínu B, který je důležitý pro dobré fungování našeho metabolismu. Obsahuje také vitamín C, který posiluje imunitu. Významné jsou bakterie mléčného kvašení, díky kterým si můžeme zlepšit trávení. Navíc prospějí žaludeční mikroflóře. Milovníci chlebového kvasu ho považují za skvělou prevenci proti vzniku různých onemocnění jako je například Parkinsonova nemoc, astma, osteoporoza, hemeroidy, cukrovka, kornatění tepen, záněty kloubů a svalů. Traduje se, že výtečně pomáhá při nepříjemných migrénách.
KVAS je nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu (do 0,5 %). Nápoj je rozšířený ve východní Evropě, především v Rusku, v Bělorusku, na Ukrajině, v Pobaltí nebo také v Kazachstánu a na Sibiři u Evenků, kteří ho nazývají brága. V současnosti jsou pod názvem „kvas“ (a jeho jinojazyčnými ekvivalenty) běžně prodávány také hotově balené sycené, zcela nealkoholické nápoje s příchutí kvasu. Je-li tradiční fermentovaný kvas prodáván jako hotově balený, bývá odlišován nějakým přívlastkem vyjadřujícím jeho tradičnost (nejpřesněji jako „fermentovaný kvas“), jako rozlišení poslouží také udávaný obsah alkoholu. Typicky se však v teplých dnech čepuje ve stáncích na ulici. Kvas je také symbolický nápoj pro tzv. Gopniky. Při původním postupu výroby kvasu se nechá kvasit voda, mouka a tekuté sladové těsto. Zkvašený základ kvasu se dále zředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a aromatické přídavky a poté se uvaří. Aromatickým přídavkem může být ovoce či ovocná šťáva (třešně, maliny, citróny, aj.), anebo zázvor či máta. Tradičně vyráběný kvas je tedy příbuzný pivu. Počáteční fáze procesu vaření obou nápojů jsou velmi podobné. Postup výroby tradičně vychází z mletí obilí, míchání s vodou, pak vaření a kvašení. Proces kvašení kvasu je kratší a není chmelen. Kvas je fermentovaný, pěnivý mírně alkoholický nápoj s výraznou přírodní chutí a aroma žitného chleba, neobsahuje syntetické látky určené k aromatizaci ani barviva. Technologie zpracovaní obilí vyvinutá již na počátku 20. století umožňuje zachovat vitaminy E a B, minerály a další biologicky aktivní látky. Kvas obsahuje vodu, cukr, žitno-ječmenný slad, oxid uhličitý, kyselinu mléčnou, citronovou, askorbovou (vitamín C), vápník, hořčík, vitamíny B1, B2, B6, B12, E. 
Před 900 lety se v kronikách Kyjevské Rusi objevovaly záznamy o konzumaci KVASU a po celá staletí byl v těchto končinách považován za nejvhodnější nápoj k hašení žízně. Kyjevská Rus byla nejstarším státem, který se v 9.–11. století konstituoval ve slovanském prostředí východní Evropy. Zanechala trvalou stopu v dějinách a hmotné i duchovní kultuře tří současných východoslovanských národů: Rusů, Bělorusů a Ukrajinců. Samotný název Kyjevská Rus vytvořili až historikové. Původně se tento raně středověký stát nazýval Rus. Nejvyšší představitel státu byl veliký kníže kyjevský Jaroslav I. Moudrý (kolem 978 – 20. února 1054), který vládl v letech 1016 až 1018 a 1019 až 1054. Jeho vláda byla obdobím vrcholného politického i kulturního rozkvětu Kyjevské Rusi, mj. započal výstavbu Kyjeva. Svrchovanost kyjevského vládce uznávali všichni východní Slované.
Chlebový kvas nepatří dnes v naší zemi mezi nejznámější nápoje. Velmi malou renesanci zažívá díky boomu tzv. ruských obchodů, ale většina české populace ho ještě nikdy neochutnala. Je to přitom docela škoda, tento prastarý nápoj je totiž docela chutný a navíc má i celkem pozitivní účinky na zdraví.
Tradice pití různých nápojů z chleba, mouky a cukrů vznikla už  ve starověkém Egyptě. Ale skutečný chlebový kvas je poprvé zmíněn v starých ruských kronikách na konci desátého století. Z východu se rozšířil do Evropy, kde získal jistou popularitu, která ale nikdy nebyla srovnatelná s jeho oblibou na Ukrajině či v Rusku. Tam se stal dokonce národním nápojem, od dob Petra Velikého byl milován všemi společenskými třídami. A dá se říci, že je tomu tak až do dnešních dnů.
Chlebový kvas převážně vzniká kvašením celozrnného nebo žitného chleba, případně se vyrábí od základu z mouky.  Má malé množství alkoholu, vše záleží na druhu a várce. Je považován za nealkoholický nápoj. Má vysoký obsah vitamínu B, který je důležitý pro dobré fungování našeho metabolismu. Obsahuje také vitamín C, který posiluje imunitu. Významné jsou bakterie mléčného kvašení, díky kterým si můžeme zlepšit trávení. Navíc prospějí žaludeční mikroflóře. Milovníci chlebového kvasu ho považují za skvělou prevenci proti vzniku různých onemocnění jako je například Parkinsonova nemoc, astma, osteoporoza, hemeroidy, cukrovka, kornatění tepen, záněty kloubů a svalů. Traduje se, že výtečně pomáhá při nepříjemných migrénách.
KVAS je nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu (do 0,5 %). Nápoj je rozšířený ve východní Evropě, především v Rusku, v Bělorusku, na Ukrajině, v Pobaltí nebo také v Kazachstánu a na Sibiři u Evenků, kteří ho nazývají brága. V současnosti jsou pod názvem „kvas“ (a jeho jinojazyčnými ekvivalenty) běžně prodávány také hotově balené sycené, zcela nealkoholické nápoje s příchutí kvasu. Je-li tradiční fermentovaný kvas prodáván jako hotově balený, bývá odlišován nějakým přívlastkem vyjadřujícím jeho tradičnost (nejpřesněji jako „fermentovaný kvas“), jako rozlišení poslouží také udávaný obsah alkoholu. Typicky se však v teplých dnech čepuje ve stáncích na ulici. Kvas je také symbolický nápoj pro tzv. Gopniky. Při původním postupu výroby kvasu se nechá kvasit voda, mouka a tekuté sladové těsto. Zkvašený základ kvasu se dále zředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a aromatické přídavky a poté se uvaří. Aromatickým přídavkem může být ovoce či ovocná šťáva (třešně, maliny, citróny, aj.), anebo zázvor či máta. Tradičně vyráběný kvas je tedy příbuzný pivu. Počáteční fáze procesu vaření obou nápojů jsou velmi podobné. Postup výroby tradičně vychází z mletí obilí, míchání s vodou, pak vaření a kvašení. Proces kvašení kvasu je kratší a není chmelen. Kvas je fermentovaný, pěnivý mírně alkoholický nápoj s výraznou přírodní chutí a aroma žitného chleba, neobsahuje syntetické látky určené k aromatizaci ani barviva. Technologie zpracovaní obilí vyvinutá již na počátku 20. století umožňuje zachovat vitaminy E a B, minerály a další biologicky aktivní látky. Kvas obsahuje vodu, cukr, žitno-ječmenný slad, oxid uhličitý, kyselinu mléčnou, citronovou, askorbovou (vitamín C), vápník, hořčík, vitamíny B1, B2, B6, B12, E. 
Před 900 lety se v kronikách Kyjevské Rusi objevovaly záznamy o konzumaci KVASU a po celá staletí byl v těchto končinách považován za nejvhodnější nápoj k hašení žízně. Kyjevská Rus byla nejstarším státem, který se v 9.–11. století konstituoval ve slovanském prostředí východní Evropy. Zanechala trvalou stopu v dějinách a hmotné i duchovní kultuře tří současných východoslovanských národů: Rusů, Bělorusů a Ukrajinců. Samotný název Kyjevská Rus vytvořili až historikové. Původně se tento raně středověký stát nazýval Rus. Nejvyšší představitel státu byl veliký kníže kyjevský Jaroslav I. Moudrý (kolem 978 – 20. února 1054), který vládl v letech 1016 až 1018 a 1019 až 1054. Jeho vláda byla obdobím vrcholného politického i kulturního rozkvětu Kyjevské Rusi, mj. započal výstavbu Kyjeva. Svrchovanost kyjevského vládce uznávali všichni východní Slované.
Červený burčák je vynikající :-)
Červený burčák je vynikající :-)
Červený burčák je vynikající :-)
Nachmelené Chardonay EXTRA chmelené 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Nachmelené Chardonay EXTRA chmelené 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Nachmelené Chardonay EXTRA chmelené 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Nachmelené Chardonay Grapfruit 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Nachmelené Chardonay Grapfruit 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Nachmelené Chardonay Grapfruit 6% Vinium Velké Pavlovice, složení víno, j. slad, chmel a další - Nachmelené Chardonnay - Jiří Krhut
Někdo pije dobré víno
no a někdo ne
Někdo má radši Ryzlink
já piju Chardonay
A když tajně přidám chmel
pak lásko zapomenem
Tohle umí jenom víno hořce nachmelené
Někdo hledá s vínem pravdu
no a někdo ne
Někdo má v životě štěstí
já mám Chardonay.
A když tajně přidám chmel, najdu tě u pramene
tam pak napijem se vína, co je nachmelené - né...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Laj la laj může za to, to já ne
Laj la laj Nachmelené Chardonay
může za to, to já ne - věř mi to já ne
Někdo pořád něco mele
no a někdo ne
Takže já už milá mlčím
v rytmu Chardonay.
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném
A když tajně přidám chmel
pak slunce nad hřebenem
s tebou utopím v tom víně - hořce nachmeleném.
S tebou utopím v tom víně hořce nachmeleném...né
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj může za to, to já ne.
Laj la laj Nachmelené Chardonay, laj la laj la la la...
Laj la laj Nachmelené Chardonay
Obsah pokračuje za reklamou
Pokračujte dolů pro další obsah
Album zobrazuje pouze fotky a videa ( z ) - zrušit filtraci.

Odstranění fotek a videí z alba

Vyberte všechny fotky či videa, které chcete smazat a potvrďte akci.

Název

Mléko starců

Popis

🍇 Říká se, že BURČÁK je mléko starců. Burčák tedy stařečkům nahrazuje polotučné mléko a pivíčko plnotučné mléko. Zkvašený vinný mošt zpravidla obsahuje 1 až 7 % alkoholu. Kvašením vinného moštu se z glukózy a cukru stává alkohol. To znamená, že v raném stadiu burčák obsahuje minimum alkoholu a je sladký. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj "bouřit". V této fázi "bouření" se kvasinky množí nejrychleji a burčák se dostává do své nejlepší fáze. Ve chvíli, kdy je prokvašena polovina cukru a alkohol dosahuje přibližně 6 %, je burčák v nejlepším rozpoložení pro konzumaci. Burčák obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, bílkovin a kvasinek. Je výborným zdrojem flavonoidů (které regenerují a zpevňují cévy), stopových prvků (jako zinek nebo železo) a vitamínů skupiny B. Například tiamin - vitamín B1 podporuje srdeční činnost. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Burčák tedy působí příznivě na cévní systém a zažívání, dobrý vliv má i na pokožku.
🍷 Podle vinařů bychom ho mohli vypít tolik, kolik krve máme v těle. Což je 4 až 6 litrů. Podle mě je rozumné vypít takové množství, které každý jednotlivec uzná za vhodné a které mu prospěje - třeba jen skleničku. Znalci také tvrdí, že k burčáku se nečichá. To kvůli kvasinkám, kysličníku a bublinkám? Mě tyhle důležité vinařské rady připomínají hlášku pivařů, že "Není špatné pivo, ale špatný hospodský". Jsou to kecy. Špatné pivo existuje a k burčáku ZÁSADNĚ čichám. Jako ke všemu, co se chystám vypít či sníst. A že se s burčákem neťuká? To možná platí pro pověrčivé vinaře.
💩 A víte jaký je rozdíl mezi červeným vínem, bílým vínem a burčákem? Červené víno roztahuje cévy, bílé víno roztahuje nohy a burčák roztahuje konečník.
PIJTE BURČÁK! Je lepší se pokakat💩🚽🧻, než oslepnout z pančovaných metanolových šnapsů.

#burčák #nachmelené #kvas #borůvčák #višňové #pivnípunč #proteinovýsuk #žena #czechgirls

Období

prosinec 2003 až květen 2020

Statistiky

  • 80 fotek
  • - zobrazení
  • 299 se líbí

Nastavení

Veřejné album

Vidí všichni lidé.

Přístupné pouze pro 18+

Vidí pouze lidé, kteří potvrdí svou plnoletost pro zobrazení obsahu 18+.

Skryté album

Vidí pouze lidé, kteří znají přesnou adresu alba.

Uzamčené album

Vidí pouze lidé, kteří zadají kód, který nastavíte.

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí...

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu

Také album můžete sdílet

Obsah 18+

Toto album může mít nevhodný obsah pro mladistvé.
Vstup do alba je povolen jen osobám, kterým je minimálně 18 let.

Je mi alespoň 18 let
Opustit album
TIP Chcete-li pohodlně zobrazovat alba s citlivým obsahem bez nutnosti potvrzení,
povolte si tuto funkci v nastavení. Zjistěte více o obsahu pro dospělé.
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
Mléko starců
Komentáře Přidat